لوگو موبایلی

روزی را از آنچه درون زمین پنهان است بجویید.

چگونه زعفران بکاریم

ثبت امتیاز post

زعفران:

گیاهی از خانواده زنبقیان است که از راه پیاز تکثیر می شود.زعفران یا زرپران گیاهی چند ساله است؛زیرا به مدت 4تا12سال محصول می دهد.دوره فعالیت پیاز زعفران هر سال از اوایل آبان تا اردیبهشت سال آینده است.گلدهی وبرداشت محصول از اواخر مهر ماه تا اواسط آبان صورت می گیرد.
با شروع فصل گرم برگها زرد وخشک میشوند؛ ولی پیازها سالم می مانند،به اصطلاح خواب تابستانی آغاز میشود.

زعفران در مناطق گرم وخشک قابل کشت وپرورش است.
گل زعفران نخستین قسمتی است که در اوایل فصل پاییزظاهر میشود.

قاین (پایتخت طلای سرخ)

این پیازها از بهترین مزارع شهرستان قاینات که پایتخت طلای سرخ نام دارد تهیه و در اختیار شما قرار گرفته است شما می توانید این پیازها را در گلدان،باغچه،پشت بام،باغ و مزارع کاشته و خود اقدام به تولید زعفران نمائید. جهت اطلاعات بیشتر به پایگاه اینترنتی ما https://salammazrae.ir مراجعه کنید.

زمان کشت: از اواخر اردیبهشت تا پایان مهر ماه می باشد.

روش کاشت: ابتدا زمین مورد نظر را تسطیح کرده و شخم زده و به آن کود حیوانی پوسیده یا کودهای NPK یا ورمی کمپوست اضافه کرده و با توجه به شیب زمین و دبی آب ، زمین ها را کرت بندی کرده و پیاز ها را به طول و عرض و عمق 20 سانتی متری در هر نقطه 6 عدد پیاز رو به بالا گذاشته و روی آن را با خاک می پوشانیم و زمین را تسطیح نموده و تا پایان مهر ماه رها می کنیم.

اولین آبیاری (بسار آب) که در خراسان در اواخر مهر ماه صورت می گیرد و آبیاری باید عمیق باشد تا نفوذ آب به عمق 20 سانتی متر زمین برسد و بعد از چند روز اقدام به سله شکنی زمین مورد نظر می نماییم تا گلها راحتر از خاک بیرون آید. بعد از 10 تا 15 روز گلها ظاهر می شوند بمدت تقریبا 15-10 روز گلدهی ادامه دارد.

آبیاری دوم (زائیج آب) پس از برداشت گل تقریبا بعد از 30-25 روز از آبیاری اول انجام می شود.

آبیاری سوم (کولش آب) بعد از وجین علفهای هرز و پخش کودهای دامی و معدنی تقریبا بعد از 20 روز از آبیاری دوم انجام می شود.

آبیاری چهارم با توجه به بارندگی های منطقه اگر زمین نیاز پیدا کرد و هوا خیلی سرد و یخبندان نبود انجام می گیرد.

آبیاری پنجم (زردآب) از مهمترین آبیاری ها می باشد و در پایان فصل رویش در اوایل اردیبهشت انجام می گیرد.

بعد از زرد شدن برگها پیاز زعفران اقدام به دور کردن آنها می نمائیم.

در هر متر مربع (یک جریپ) 1 تن پیاز و هر هکتار 10 تن پیاز در روشهای امروزی کشت می شود.

متوسط برداشت اقتصادی از سال سوم به بعد در هر هکتار 10 کیلو زعفران خشک می باشد.

کشاورز نمونه کشوری در سال 92 در یک هکتار 25 کیلو زعفران خشک برداشت کرده.

نسبت گل به کلاله خشک 70 به 1 می باشد یعنی از هر 70 کیلو گل یک کیلو زعفران خشک بدست می آید.

از هر کیلو گل متوسط 3 مثقال زعفران خشک حاصل می شود. هر کیلو گل بین 2000 تا 2200 عدد می باشد.

هر هکتار زعفران در طول یک سال زراعی 270 نفر روز کار تولید می کند.

نحوه خرید پیاز زعفران:

خریداران جزئی زیر 100 کیلوخواهشمندیم تماس نگیرید و به روش زیر خرید را انجام دهید:

1 – مقدار درخواستی(مثال : 10 کیلو) توجه : در هر متر مربع یک کیلو پیاز زعفران کشت میشود مثال : در زمینی به متراژ100 متر مربع 100 کیلو پیاز زعفران میشود کشت کرد و قیمت هر کیلو پیاز زعفران درجه 1 به صورت جزئی 6 هزار تومان میباشد.

2 – نام و نام خانوادگی

3 – تلفن تماس 

4 – آدرس دقیق

5 – کد پستی

را به شماره 3869 964 0915   پیامک نمایند در جواب مبلغ و شماره کارت برایتان پیامک خواهد شد.

معمولا هزینه 10 کیلو پیاز + پکیج کاشت + هزینه بسته بندی و هزینه پستی 350.000 تومان میباشد.

جهت خرید کلی (تناژ)و  مشاوره با شماره های ذیل تماس حاصل فرمایید.

شماره تماس دفتر فروش(مشهد):

09155608614

7982 160 0915  قاسمی  

خراسان جنوبی ،قاین ، خیابان مهدیه روبروی پاساژ زعفرانکاران ، گل و گیاه قاسمی

نحوه کاشت زعفران
چگونه زعفران بکاریم
نحوه کاشت زعفران
چگونه زعفران بکاریم

در سال اول کشت،به علت ضعیف بودن پیاز ها ومحکم نبودن آنها در خاک، جوانه های گل،توانایی کافی برای رشد ندارند،حتی برگ ها در سال اول دیرتر ازحد معمول ظاهر میشوند.
ویژگیهای گیاه زعفران
زعفران گیاهی چند ساله است که بیشتر در مناطق گرم وخشک می روید.گل آن بنفش رنگ است وبذر تولید نمیکند یا کمتر تولید میکند.به همین دلیل تکثیر زعفران به وسیله پیاز انجام میشود.پوشش گل از سه برگ وسه کاسبرگ  به رنگ بنفش تشکیل شده است.تعدادپرچم ها 3 عدد است.برگها بعد از گل ظاهر میشود.برگ ها مستقیم از روی پیاز ها خارج می شوند وساقه هوایی ندارد.
پیاز زعفران زیرزمینی گرد وتوپری است که پوسته های قهوه ای رنگ دارد.این پیاز مانند پیاز خوراکی لایه لایه نیست.قطر پیاز های جوان  3-5 سانتی متر ومغز آن سفید رنگ است.برگ های زعفران تا ارتفاع 30-40 سانتی متر از سطح خاک رشد میکنند.

نحوه کاشت زعفران
چگونه زعفران بکاریم

کاشت زعفران:

زمین مناسب برای کشت:
بوته زعفران می تواند در هر خاکی رشد کند؛اما بهترین خاک برای رشد زعفران خاک رسی شنی است.(یعنی سه قسمت رسی ویک قسمت شنی)زمینی که برای زراعت زعفران انتخاب میشود،باید حد اقل برای مدت 4 سال زراعی به کشت زعفران اختصاص داده شود،آفتابگیرودور از سایه درختان باشد.
آماده سازی زمین برای کشت:
در اوایل بهار،کودحیوانی پوسیده را به خاک بدهید؛سپس وغتی که خاک ،گاورو شد ،یعنی رطوبت خاک برای شخم مناسب شد،زمین را شخم بزنید تا کود با خاک مخلوط شود.اگربه هنگام شخم زدنزمین دارای کلوخ بود، با استفاده از ماله کلوخ ها را خرد وسطح زمین را صاف وهموار کنید؛سپس با فاصله دو هفته ،زمین را با گاوآهن در جهت عمود بر جهت شخم قبل،مجدداٌ شخم بزنید؛بعد از اینکه عملیات خاکورزی به خوبی انجام شد،زمین را کرت بندی کنید،یا اینکه با استفاده از وسایل مکانیکی مانند فاروئر،زمی را به صورت فارو در آورید.ابعاد کرت ها بستگی به شیب زمین دارد. در کشت جوی وپشته ای فاصله جوی هه از یکدیگربه طور متوسط 30-40 سانتی متر است.
در خرداد ماه در صورت مشاهده علف های هرز ، با آنها به صورت مکانیکی ویا بااستفاده از وسایل شخم سطحی مبارزه کنید.

نوع ومقدار پیاز زعفران
زعفران به وسیله بنه یا پیاز های توپر زیاد می شود.اندازه پیاز های زعفران متفاوت است.از اندازه یک فندق تا یک گردوبا هم تفاوت دارند.
پیاز هایی که انتخاب میکنید باید درشت تر از یک فندق (حدود 6 گرم) سالم بدون زخم وشاداب باشند.
بهتر است قبل از کاشت،پیاز ها را به وسیله سم های قارچ کش ضد عفونی کنید.پیاز های ریز پوک وزخمی را باید قبل از ضد عفونی برای تغذیه دام جدا کرد.
مقدار پیاز مورد نیاز برای کاشت بسته به ریزی ودرشتی از 7 تا 10 تن در هکتار متفاوت است.به طور معمول کشاورزان در روش سنتی در هر گودال، پیاز ها را به صورت دسته های3،5،7؛حتی 15 تایی میکارند.

زمان کاشت پیاز زعفران
پیاز زعفران از اوایل فصل تابستان تا اوایل فصل پاییزقابل کشت است.به شرط اینکه در طول این مدت رطوبتی به پیاز ها نرسد؛زیرا در صورت رسیدن رطوبت به پیاز ها قبل از پاییز خواب تابستانه شکسته می شود وپیاز تولید به برگ می کند.

روش های کاشت پیاز زعفران

1-روش کشت کرتی:
ابتدا به وسیله بیل یا گاوآهن شیاری به عمق 15-20 سانتی متر در زمین ایجاد کنید؛وقتی که شیار اول ایجاد شدشیار دوم را در کنار شیار اول ، با فاصله 30-35 سانتی متر از آن ایجاد می کنیم .شیار دوم و بقیه شیار ها را مانند شیار اول بکارید.پس از کاشت پیاز ها سطح زمین را با ماله صاف ویکنواخت کنید.

2-روش کشت جوی وپشته ای:
بعد از ایجاد جوی وپشته ها پیازهای زعفران را با فاصله 20-35 سانتی متری از یکدیگر بکارید.

عمق کاشت:
عمق کاشت پیاز زعفران باید طوری باشد که روی پیاز ها با 15-20 سانتیمتر از خاک پوشیده شود.در موقع کاشت،سر پیاز که دارای جوانه است به طرف بالا قرار گیرد.
کشت پیاز ها در عمق 20 سانتی متر سبب می شود که پیاز ها در زمستان از سرما و یخبندان و در تابستان از گرمازدگی در امان باشند.

آبیاری:
پس از کاشت پیاز ها بسته به سردی وگرمی هوا از اوایل تا اواسط مهرماه ، نخستین آبیاری زمین را انجام دهید.با توجه به اینکه پیاز ها در عمق 20 سانتی متری از خاک قرار دارند ،آبیاری باید سنگین انجام شود.اگر پس از آبیاری اول  در سطح خاک سله به وجود آید 3-4 روز پس از آبیاری باید به وسیله سله شکن یک نوبت سله شکنی انجام شودتا زعفران بهتر ویکدست سبز شود.
پس از آبیاری اول پیاز ها بیدار میشوند، ریشه می دوانند و از اواخر مهر ماه غده زعفران شروع به گل دادن میکند.هر غده به طور متوسط 1-2-3 گل می دهد.گل های زیبازعفران صبح زود باز می شوند؛بنابرین بهتر است قبل از طلوع آفتاب گل ها برداشته شوند.در سال اول فقط پیاز ها ی درشت گل میدهند.پس از برداشت گل ها آبیاری نوبت دوم را انجام دهید. با پایان یافتن دوره گل دهی به مرور زمان برگ های باریکزعفران می رویند.
گیاه زعفران ساقه ندارد.برگ ها و دم گل از روی غده در غلاف سفید ونازکی از زمین می رویند.در پاییز پس از آبیاری دوم (زمستان وبهار تا اواخر اردیبهشت )چنانچه میزان بارندگی کم باشد هر 15-20 دقیقه یک بار باید مزرعه را آبیاری کنید.
در صورت وجود بارندگی به میزان بیشتر از 25 میلیمتر ومرطوب بودن سطح خاک آبیاری زمین باید به تعویق بیفتد.باید توجه داشته باشیدکه آبیاری را در شب های یخبندان انجام ندهید؛زیرا به پیاز زعفران آسیب وارد میشود.اگر بعد از آبیاری سله به وجود آید باید سله شکنی کنید.با سله شکنی کود حیوانی با لایه سطحی خاک مخلوط می شود.سله شکنی باعث می شود گل ها به آسانی از خاک بیرون بیایند.بعد از سله شکنی برای هموار کردن سطح خاک وچسباندن خاک به پیاز ها باید زمین را ماله بکشید.
کود دهی
برای تقویت بوته ها ودرشت شدن پیاز ها باید از کود اوره استفاده کنید.این کود را به میزان 100 کیلوگرم در هکتار ،در3نوبت (هر نوبتkg33) قبل از آبیاری نوبت دوم در سطح مزرعه پخش کنید.در صورت مصرف نکردن کود اوره در زمان آبیاری ،می توانید با محلول کود اوره با غلظت 5 در هزار طی 2 تا3 نوبت در ماههای بهمن واسفند ،نیاز گیاه به ازت را تامین کنید.


برداشت زعفران
گل دهی  بعد از آبیاری نخست به فاصله 2-3 هفته متناسب با درجه حرارت هوا انجام می شود.گل ها در هوای نسبتا گرم دیرتر و در هوای نسبتا سردودر زیر سایه زودتر باز میشوند.هر غدر آبیاری اول دیرتر انجام می شود. به طور معمول دوره  گل دهی حدود15-20 روز ودوره برداشت حدود10-15 روز است.
در دوره برداشت تعداد گل ها در یک هفته بهاندازه ای زیاد میشود که گاهی در یک روز لازم است در 2 نوبت گل ها را برداشت کنید.
زمان وطرز برداشت گل ها
برداشت گل زعفران فقط با دست انجام می گیرد.بهترین
زمان برداشت گل (به منظور حفظ مرغوبیت،عطر ورنگ ) صبح خیلی زود وقبل از باز شدن غنچه ها است؛
زیرا جمع آوری غنچه ها آسان تر است وکلاله گل نیز کمتر
آسیب میبیند.
قسمت قابل استفاده در گل زعفران کلاله قرمز رنگ آن به همراه میله خامه است .برای جدا کردن کلاله از گل باید سعی کنیدغنچه ها را در همان روزکه باز شده اند بچینید؛سپس لوله گل را با ناخن بشکافیدومیله سفید مادگی (خامه) را به همراه 3 کلاله قرمز رنگش از درون لوله گل بیرون آورید.
دسته کردن زعفران:
پس از جدا کردن مادگی آنها را در یک جهت روی هم بچینید به طوری که خامه ها روی یکدیگر وکلاله ها نیز روی هم قرار گیرند؛سپس دسته های زعفران را با نخ قرمزابریشمی یا نخ معمولی ببندید.
خشک کردن زعفران:
پس از دسته بندی زعفران دسته ها را در سبدی که داخل آن را با پارچه نازکی پوشانیده ایددر سایه قرار دهید یا در اتاقی که حرارت آن با توجه به فصل سرما مناسب است آویزان کنید.
هرچند روز یکبار دسته ها را بر گردانیدتا دسته ها خشک شوند.وقتی که رشته ها ی کلاله با فشار بین 2 انگشت خرد شوند؛میتوان گفت دسته ها خشک شده اند وآماده مصرف وعرضه بازار هستند.خشک کردن صحیح و دسته بندی مناسبزعفران اثر زیادی در کیفیت بازار پسندی آن دارد.


علف های هرز وآفت ها وبیماری ها:

علف های هرز نقش مهمی در کم شدن رشد ومحصول زعفران دارند.بوته زعفران ظریف وکوتاه است وبه راحتی به وسیله علف های هرز ازبین می رود.برای مبارزه با علف های هرز 2 روش وجود دارد.
الف:روش مکانیکی

ب:روش شیمیایی
الف:روش مکانیکی(وجین کردن ):نخستین وجین  بعد از برداشت گل ها ،دومین وجین با فاصله حدود یکماه،وجین سوم به هنگام برداشت علوفه زعفران و آخرین وجین در صورت نیاز در فصل تابستان انجام دهید.
ب:روش شیمیایی:به هنگام خواب تابستانی آن،میتوانید از بعضی علف کش ها استفاده کنید.برای این کار بهتر است با کارشناسان حفظ نباتات مشورت کنید.

آفت ها:

کرم پیازخوار:یکی از آفت های زعفران ،کرم پیاز خوار سفید رنگ است.این کرم در زیر خاک فعالیت می کند.پژمردگی زرد شدن برگها وخشکیدن ناگهانی آنها می تواند نشانه وجود این آفت باشد.
این آفت خسارت زیادی به گیاه وارد می کند.برای مبارزه با این آفت می توانید از سم سوین استفاده کنید.
خرگوش:تنها سبزی قابل توجه در فصل زمستان برگهای سبز  است .خرگوش برای رفع گرسنگی علاقه وافری به خوردن این سبزی خوش خوراک دارد.
موش:موش ها از پیاز وبرگ ها تغذیه می کنند.بهترین راه مبارزه با این حیوان استفاده از قرص های (تدخینی) در سوراخ ها وطعمه مسموم در لانه آنهاست.

بیماری ها

سیاهک زعفران:مهمترین بیماری زعفران (سیاهک ) است.این بیماری به صورت لکه های ریز قهوه ای رنگ وپس از مدتی به صورت سیاه رنگ بر روی برگ ها دیده می شود.
به محض دیدن این لکه ها بر روی برگ،برگهای آلوده را خارج کنید وآنها را بسوزانید.
تشخیص زعفران :
چون زعفران بسیار گران قیمت می‌باشد، از قدیم سوداگران حقه باز در آن دستکاری می‌کردند و مجازات تقلب در آن گاهی حکم اعدام داشته‌است. مهم ترین تقلبی که  صورت می‌گیرد گل رنگ می‌باشد که شباهتی به زعفران دارد و می‌تواند ایجاد رنگ زرد کند.گاهی برای اضافه شدن وزن به آن روغن یا آب نبات و عسل اسپری می‌کنند. بهترین نوع که به آن دختر پیچ می‌گویند یعنی صد درصد طبیعی است و سر ریشه دست نخورده‌است مانند رشته‌ای نخ قرمز است که پایین آن سفید و نیمه بالای آن قرمز است.

نحوه خرید پیاز زعفران:

خریداران جزئی زیر 100 کیلوخواهشمندیم تماس نگیرید و به روش زیر خرید را انجام دهید:

1 – مقدار درخواستی(مثال : 10 کیلو) توجه : در هر متر مربع یک کیلو پیاز زعفران کشت میشود مثال : در زمینی به متراژ100 متر مربع 100 کیلو پیاز زعفران میشود کشت کرد و قیمت هر کیلو پیاز زعفران درجه 1 به صورت جزئی 30هزار تومان میباشد.

2 – نام و نام خانوادگی

3 – تلفن تماس 

4 – آدرس دقیق

5 – کد پستی

را به  شماره 3869 964 0915  پیامک نمایند در جواب مبلغ و شماره کارت برایتان پیامک خواهد شد.

معمولا هزینه 10 کیلو پیاز + پکیج کاشت + هزینه بسته بندی و هزینه پستی 350.000 تومان میباشد.

آدرس کانال تلگرام نارائه مطالب علمی و کاربردی جهت ارتقائ عملکرد علمی و کاربردی در کشت :

https://telegram.me/nardissaffron

فهرست مطالب

اشتراک گذاری مطلب

4 پاسخ

  1. باسلام و خسته نباشید
    آیا پیاز زعفران رو فقط باید از دامپزشکی های مشهد خریداری کرد؟

    1. سلام
      دامپزشکی به کشاورزی مربوط نمیشه
      شما میتونید پیاز را از دفتر فروش ما تهیه کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *